Image Image Image Image Image

Osteopathie bij kinderen

Osteopathie bij baby’s en kinderen

Heel wat problemen en aandoeningen in de kindertijd – en zelfs op volwassen leeftijd  – vinden hun oorsprong in een moeilijke zwangerschap of geboorte. Oncomfortabele omstandigheden in de baarmoeder (o.a. te weinig plaats, stuitligging, trauma, slechte voeding of roken) kunnen voor prenatale spanningen zorgen. Maar ook de geboorte zelf is een erg stressvolle gebeurtenis zowel voor de moeder als voor de baby.

Perinataal spelen grote krachten (door de baarmoeder zelf, maar ook door externe factoren) in op de baby om de weerstand in het geboortekanaal en het benige bekken te overbruggen. In de meeste gevallen overwint de baby spontaan en vrij snel de effecten van de zwangerschap en de bevalling. Als dat echter – om allerlei redenen – niet spontaan of in onvoldoende mate gebeurt, kan dat leiden tot bewegingsblokkades of verlies van beweeglijkheid ter hoogte van bepaalde lichaamsstructuren.

Die blijvende spanningen in het lichaam van de baby kunnen enerzijds zorgen voor fysieke ongemakken (o.a. overstrekken, reflux, krampen,…) waardoor de baby moeilijk tot rust kan komen en erg prikkelbaar is. Anderzijds kunnen ze leiden tot een asymmetrische ontwikkeling, die waar te nemen is in een voorkeurshouding (bv. altijd op dezelfde zijde willen liggen) of dwangstand van het hoofd.

Bij baby’s kunnen die spanningen gewoonlijk vrij snel na de bevalling behandeld worden. In samenwerking met de kinderarts of een andere discipline, kan de pediatrische osteopaat d.m.v. zachte technieken de spanningen wegnemen en kinderen de kans geven om hun eigen genezings- en verdedigingsmechanisme in werking te zetten.

Lisa Gekiere D.O.